27 września, 2013

Jesienne słodkości (dynia a la ryż i żelki czekoladowe)

Sezon dyniowy został już jakiś czas temu rozpoczęty na Tłustym Życiu, ale ponieważ naliczyłam ostatnio 15 rodzajów dyni dostępnych w naszych warzywniakach, trzeba korzystać z darów natury i oczywiście przyrządzać pyszne dyniowe potrawy. U mnie dziś słodkości: dyniowe i żelatynowe.


Deser dyniowy (ryżowy)
Idealna do tego typu potraw jest dynia piżmowa lub makaronowa. Wystarczy ją ugotować lub upiec (gotowałam na parze), wydrążyć widelcem – otrzymamy coś a la makaron lub ryż. Następnie dynie wrzucamy do naczynia, dodajemy mleko kokosowe, miód i cynamon dla smaku i gotowe! Smakuje jak ryż na mleku w wersji jesiennej. Idealny deser na ciepło. Makaron z dyni sprawdza się również w wytrawnych potrawach.

Żelki czekoladowo – kokosowe

Marzyły mi się czekoladki, ale olej kokosowy jako baza zbyt często u mnie gości, stąd pomysł na czekoladowe żelki. Sekret tkwi w ilości: musi być dużo. Wszystkiego!

Roztopioną żelatynę (ok. 3 łyżek na 3/4 kubka wody) słodzimy do smaku (miód, stawia, syrop klonowy), a następnie dorzucam przynajmniej tyle samo kakao co żelatyny. Gęstą masę przekładamy do foremek (np. takich do lodu) i wkładamy do lodówki do stężenia. Ja do swoich dorzucam jeszcze kokosa, najlepiej świeżego i startego na grubych oczkach, lub po prostu wiórki kokosowe.

Niestety w przepisach z żelatyną ważna jest jej jakość. Odradzam wieprzową do stosowania w dużej ilości. Najlepsza jest przygotowana własnoręcznie lub wołowa, którą ciężko dostać w Polsce. Użyłam takiej.

Żelatyna jest niedoceniona w naszej diecie, a tymczasem jest potrzebna dla zdrowej skóry, stawów czy organów wewnętrznych, regeneruje śluzówki, łagodzi stan zapalny przewodu pokarmowego i pomaga na sen. Według niektórych źródeł ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe!

Następna dyniowa kreacja? Koniecznie taka:

Zródło: http://www.oatmealwithafork.com/2013/03/06/paleo-curried-butternut-squash-fries/
frytki dyniowe

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.